Loading...
0
Splitová klimatizace do bytu: ochladí, zahřej

Slunné letní dny mohou být příjemné – pokud je trávíte u bazénu s vychlazeným nápojem v ruce. Avšak málokdo z nás si může dovolit trávit celé léto u vody. Dovolená jednou skončí a my se musíme vrátit zpět do reality a tím pádem i rozpáleného bytu.

Pravdou však je, že si svůj všední život můžete za horkého počasí podstatně zpříjemnit – dokonale vám s tím pomůže klimatizace.

Řada lidí se kvůli nižším pořizovacím nákladům spoléhá spíše na mobilní jednotky. Nepřemýšlí už ale nad tím, že zabírají spoustu místa a jejich následný provoz bývá dražší. Mnohem lepší variantou jsou takzvané splitové klimatizace, které nabízí hospodárnější a mnohem tišší chod.

Co jsou splitové neboli stacionární klimatizace?

Splitové neboli stacionární jednotky jsou specifické tím, že se skládají ze dvou vzájemně propojených zařízení – vnitřního a vnějšího

Princip fungování celého systému velmi připomíná tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch, jen funguje tak trochu naopak. Vnitřní jednotka nasaje vzduch v místnosti, s pomocí chladiva jej ochladí a venkovní jednotka pak přebytečné teplo fouká ven.

Je třeba říct, že klimatizace do bytu nepřináší vzduch zvenčí. Pouze ochlazuje ten, který už v místnosti je, odebere z něj spolu s teplem část vlhkosti a pak jej opět vrátí zpátky. Rozhodně se tedy před spuštěním chlazení vyplatí vyvětrat, abyste doma měli nejen chladný, ale také svěží vzduch.

Jelikož se jedná o jednotku s pevným umístěním na zdi, kterou nelze následně přesunout, měli byste počítat s tím, že ochladí pouze jednu místnost. Pokud máte větší byt, nabízejí se i takzvané multisplitové klimatizace, kdy se na jednu vnější jednotku napojí několik vnitřních a posléze fungují všechny pospolu.

Podle čeho klimatizace do bytu vybírat?

Kromě množství vnitřních jednotek je třeba při výběru dbát také na hospodárnost, zejména pokud plánujete klimatizaci využívat i k topení, respektive přitápění mimo klasickou topnou sezónu.

Významným pomocníkem jsou z hlediska úspory energií takzvané invertory. Ty totiž dovedou regulovat chod motoru klimatizace, tak aby pracoval nepřetržitě, ale s ohledem na vaše aktuální potřeby. 

Právě opakované zastavování a spouštění motoru je totiž tím, co vyžaduje nejvíce energie. Díky invertoru motor běží na vysoké otáčky pouze, než docílí požadované teploty, a poté se zklidní a teplotu pouze udržuje. Díky tomu může být dosaženo až 30% úspory.

Kromě toho je třeba vybrat model s dostatečně vysokým výkonem. Čím větší místnost chcete chladit, tím vyšší výkon budete potřebovat. Zde se vyplatí opravdu nešetřit – pokud klimatizace poběží stále naplno, mohla by být velmi hlučná a rušit vás při běžných aktivitách.

Ověřené značky – záruka dlouhé životnosti

Dalším podstatným kritériem je také značka. Klimatizaci si kupujete na řadu let a hodí se tedy spoléhat pouze na ověřené výrobce. Pokud máte rádi populární značky, jistě vás zaujmou klimatizace Toshiba, které nabízejí vysokou spolehlivost a široký výběr modelů.

Jestliže dáváte přednost výrobcům s užší specializací, budou pro vás vhodnou volbou klimatizace Sinclair. Jedná se o značku, pod kterou se vyrábějí různé typy vzduchotechniky a můžete se tím pádem spolehnout na špičkové technologie odpovídající nejnovějším trendům.

Už dávno neplatí, že by provoz klimatizace byl nákladný a výsledek slabý. Od prvních modelů doba výrazně pokročila a přinesla s sebou inovace zajišťující efektivní výsledky při nízkých nákladech. Stačí vybrat vhodné zařízení a zachováte si chladnou hlavu i v těch nejteplejších dnech. Podívejte se na na naši kompletní nabídku v našem e-shopu klimatizací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *