Loading...
0

Pokud vás zajímá topení klimatizací, pak je tento článek určen právě vám. Tepelný komfort je základem příjemného prostředí doma i v kanceláři, a to v každém ročním období. Pro moderní domácnosti se nabízí inovativní řešení, které dokáže teplotu v místnosti vyvážit rychle, jednoduše a úsporně. 

Nemáme na mysli nic jiného než klimatizaci na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Právě ta totiž dokáže domácnost v horkých letních dnech efektivně ochladit a v zimě naopak vytopit.

Jak chlazení a vytápění klimatizací funguje?

Pokud vyberete klimatizaci, která funguje na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch, je to velmi snadné. V zimě funguje na stejném principu jako tepelné čerpadlo, zatímco v létě přesně naopak. Důležité je, že elektřina v tomto případě nechladí ani nevytápí, ale pouze klimatizaci pohání.

Oproti jiným typům topení je klimatizace velmi rychlá. Po zapnutí funguje téměř okamžitě a nehrozí, že byste se dlouhé hodiny klepali zimou a čekali, než se vaše obydlí vyhřeje. Právě kvůli tomu ji řada lidí volí také jako doplňkový zdroj tepla, zejména pro přechodné období, tedy jaro a podzim. Nejlépe topí při teplotách v rozmezí 10 a -10 °C – naopak se nedoporučuje používat, pokud venkovní teploty klesnou pod -15 až -20 °C.

Zaměřte se na úsporné varianty

S klimatizací energetické třídy A++ a vyšší v součtu za celý rok ušetříte. Počítejte však s tím, že chlazení je pro klimatizaci náročnější, a tak v létě přirozeně spotřebujete elektrické energie více. Přesto se jedná o moderní ekologické řešení, které stále více nahrává obnovitelným zdrojům energie. Do některých novostaveb se proto v dnešní době instaluje automaticky.

Jaký typ klimatizace pro vytápění vybrat?

Výhodná je už samotná pořizovací cena klimatizace. Přenosné modely seženete za jednotky tisíc a díky tomu, že se dají používat bez montáže, nezaplatíte už nic navíc. Hodí se však jen do malých prostor, přibližně od 15 do 40 metrů čtverečních. 

Do větších bytů, rodinných domů nebo administrativních budov je nutné si nechat nainstalovat nástěnnou klimatizaci, která vyžaduje montáž od odborníka. Ani ta ale nemusí být drahá. 

Ideální je tzv. multisplitová klimatizace, kdy máte jednu venkovní jednotku a na ni napojíte několik vnitřních. Pokud byste ji využívali jen na chlazení, nejspíš ji nemusíte umisťovat do každé místnosti. U plnohodnotného vytápění už to ale nutné bude.

Topení klimatizací: Ušetřit můžete hned několika způsoby 

Výkon klimatizace je při stejné spotřebě až dvakrát vyšší než u plynového kotle a třikrát vyšší než u běžného elektrického topení. V případě přímotopů se pak bavíme o rozdílu až 70 %. Průměrně můžete ušetřit zhruba 55 % nákladů za vytápění

Základem je správné používání klimatizace

Mnozí lidé namítnou, že letní provoz vás bude stát tolik, že vám ani úspora za topení nepomůže. Opak je ale pravdou. Pokud si vyberete správnou klimatizaci a umíte s ní dobře pracovat, nebude její provoz ani v horkém létě příliš finančně náročný. Stačí se obrátit na odborníky a řídit se několika základními radami. 

Midea Xtreme Save Pro vnitřní jednotka
Topení klimatizací se vyplatí

Důležité je neochlazovat vnitřní prostor o více než 6 °C v porovnání s venkovní teplotou – vyhnete se tak extrémním teplotním výkyvům, které lidskému zdraví rozhodně neprospívají. Pro běžné denní činnosti a práci se doporučuje teplota okolo 21 až 22 °C, pro spánek je to asi o tři stupně méně. 

Vyčistí vzduch a brání vzniku plísní

A na závěr ještě připomínáme, že můžete ušetřit i za čističku vzduchu. Každá klimatizace, která funguje jako tepelné čerpadlo, totiž disponuje filtry schopnými zachytit většinu prachových a pylových částic. Navíc funguje také jako prevence vzniku plísní. Vzduch totiž částečně vysušuje, což ocení především majitelé zděných domů a chalup, kde je přirozeně vlhčí prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *