Loading...
0

Klimatizace dokáže splňovat několik funkcí, není to jenom o chlazení. Vaše klimatizační jednotka může vytápět, ionizovat, zvlhčovat nebo naopak odvlhčovat. Ale jak se v tom dá vyznat? O tom je dnešní článek.

Funkce klimatizace – jaké jsou jejich vlastnosti?
Chladicí výkon klimatizačního zařízení je tím nejdůležitějším kritériem pro výběr klimatizace. Nejčastěji se vyjadřuje ve wattech nebo kilowattech (W, kW). Neukazuje spotřebu energie, ale výkon klimatizace. Můžete také odhadnout chladící výkon pomocí zjednodušené tabulky (níže), a to podle objemu místnosti.

OBJEM MÍSTNOSTI (m3) CHLADÍCÍ VÝKON (kW)
50 2.0
70 2.6
100 3.7
130 5.0
170 6.0
200 7.0
Topný výkon klimatizace je nejčastěji uváděn ve wattech a kilowattech (W, kW). Výkon topení je součtem energie získané z prostředí a energie potřebné pro pohon kompresoru. Výkon topení je 3x vyšší než spotřeba elektřiny. Proto pokud klimatizační jednotka uvádí 3 kW jako topný výkon, spotřebujete pouze 1 kW energie. Na rozdíl od konvenčního vytápění je výkon klimatizace 3 až 5x účinnější.

Úroveň hladiny akustického výkonu je indikátor hluku venkovních nebo vnitřních klimatizačních jednotek. Hluk je označen písmeny Lw a udáván v decibelech (dB). Tyto informace musí být uvedeny na energetickém štítku.

Třída energetické účinnosti musí být zobrazena na energetickém štítku každé klimatizace, která byla uvedena na trh po 1. lednu 2013. Energetická třída přímo úměrně souvisí se spotřebovanou energií. Energetické třídy jsou klasifikovány od A+++ do D v barevných odstínech. Kategorie A +++ až A jsou zelené, tak sezónní účinnost je vyšší, a proto jsou data SEER nebo SCOP vyšší.

Velikost místnosti je potřebná k určení výkonu klimatizace. Pro tepelnou zátěž místnosti je nutné zohlednit její rozměr (plochu), zda má či nemá zateplené stěny a strop, velikost oken, světovou orientaci místnosti, počet elektrospotřebičů, počet osob nacházejících se nebo pohybujících se v daném prostoru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *