Loading...
2

Pojmy v oblasti klimatizací a jejich vysvětlení. První část pojmů jsme vám přinesli již v předchozím článku, dnes vám představíme zbytek.

Pojmy ohledně klimatizací
Chladicí výkon klimatizace je nejdůležitějším kritériem pro její výběr. Nejčastěji se vyjadřuje ve wattech nebo kilowattech (W, kW). Nevykazuje spotřebu energie, ale výkon klimatizace.

Topící výkon klimatizace, podobně jako chladicí výkon, je vyjádřen ve wattech a kilowattech. Je vykonáván tepelným čerpadlem, které odvádí teplo z okolního prostředí (z vody nebo vzduchu) a vede přes kompresor do topného systému. Výsledný výkon topení je součtem energie získané z prostředí a energie potřebné pro pohon kompresoru. Výkon topení je 3krát vyšší než spotřeba elektřiny. Proto pokud klimatizační jednotka uvádí 3 kW jako topný výkon, spotřebujete pouze 1 kW energie. Na rozdíl od konvenčního vytápění je výkon klimatizace 3 až 5krát účinnější.

Roční spotřeba energie představuje další informace o energetickém štítku. Vyjadřuje podíl ročního výkonu klimatizační jednotky a SEER (nebo SCOP) v klimatické oblasti. V Evropě se berou v úvahu tři klimatické oblasti: průměrné (označené zelenou značkou), studené (značené modré) a teplé (označené červenou barvou).

Hluk může hrát důležitou roli při výběru klimatizace. Pokud kupujete klimatizaci v menším bytě, nezapomeňte se podívat na akustické hodnoty na energetickém štítku.

Hladina akustického výkonu je indikátor hladiny zvuku venkovní nebo vnitřní jednotky klimatizace. Hluk je označen písmeny Lw a udáván v decibelech (dB). Toto číslo se musí znovu objevit na štítku.

2 Comments

  • Benefit Term s.r.o Avatar Image
    příkon klimatizace Midea
    5 března, 2020 (6:36 pm)

    Z výše uvedeného textu jsem pochopil, že při příkonu 1kW je topný výkon 3kW. Prosím, můžete mi toto vysvětlit z pohledu zákona o zachování energie? Jestliže je tomu tak, jak píšete, jedná se o vynikající perpetuum mobile. 🙂
    Dále prosím o ujištění, jaký opravdový příkon mají klimatizační jednotky Midea Blanc II a jaký jističe je potřeba na jejich připojení.
    Předem děkuji za Vaši odpověď.
    Jiří Čejka

    Odpovědět

    • Benefit Term s.r.o Avatar Image
      Administrator
      6 března, 2020 (11:36 am)

      Dobrý den pane Čejko,
      nejedná se o perpetuum mobile, neboť klimatizace (tepelné čerpadlo vzduch-vzduch) bez přísunu energie fungovat nebude.
      Příkon klimatizace Midea Blanc II 3,5 kW má příkon na chlazení nominální 1,18 (rozsah 0,13-1,58) kW a vytápění nom. 1,08 (rozsah 0,12-1,58) kW. Výkon pak je na chlazení nom. 3,5 kW (rozsah 1,08-4,1) kW a vytápění nom. 3,74 (1,08-4,22) kW.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *